Mehmed Abdülkadir Efendi

Günümüz dünyasında Mehmed Abdülkadir Efendi benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Teknoloji, tıp, siyaset veya kültür alanında Mehmed Abdülkadir Efendi, tartışma ve düşüncenin merkezi konusu haline geldi. Küreselleşmenin ve sosyal medyanın ilerlemesiyle birlikte, Mehmed Abdülkadir Efendi dünya çapında artan sayıda insan için daha erişilebilir ve alakalı hale geldi. Bu makalede Mehmed Abdülkadir Efendi'in farklı yönlerini ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Mehmed Abdülkadir Efendi, kökeninden günlük hayata olan etkisine, güncel bağlamdaki öneminden geçerek günümüz panoramasında can alıcı bir nokta olarak ortaya çıkıyor. Sonraki birkaç satır boyunca, Mehmed Abdülkadir Efendi'in çeşitli yönlerini ve günümüz dünyasındaki rolünü analiz ederek, modern yaşamın farklı alanlarındaki kapsamını ve anlamını anlamaya çalışacağız.

Mehmed Abdülkadir Efendi
Doğum16 Ocak 1878(1878-01-16)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm16 Mart 1944 (66 yaşında)
Sofya, Bulgaristan Krallığı
Eş(ler)iMislimelek Hanım
Sühendan Hanım
Mihriban Hanım
Meziyet Hanım
Macide Hanım
İrene Hanım
Çocuk(lar)ıMehmed Orhan Osmanoğlu
Şehzade Ertuğrul Necib Efendi
Şehzade Alaedin Kadir Efendi
Bidar Sultan
Safvet Neslişah Osmanoğlu
Şehzade Osman Efendi
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıII. Abdülhamid
AnnesiBidâr Kadınefendi
Diniİslam
Mehmed Abdülkadir Efendi bin Abdülhamid II[1]

Mehmed Abdülkadir Efendi (Osmanlıcaمحمد عبد القادر افندى) (16 Ocak 1878, İstanbul - 16 Mart 1944, Sofya), Sultan II. Abdülhamid'in ve Bidâr Kadınefendi'nin oğlu.

Şehzade olduğundan özel eğitim gördü. Keman çalmayı öğrendi. Almanya'da askerî eğitim gördü. 1924'te Hanedan'ın yurt dışına çıkarılması üzerine ailesiyle beraber Bulgaristan'a gitti. Daha sonra Budapeşte'de kemancılık yaparak hayatını idame etmeye çalıştı.[2] II. Dünya Savaşı'ndan dolayı Sofya'ya dönünce dedesini tanıyan Bulgaristan Kralı tarafından belediyede kantarcılık işi verildi. 16 Mart 1944'te kalp krizinden veya izdiham sırasında ezilerek öldü. Babası Abdülhamid'e soğuk davranmış, hep uzak olmuştur.[3]

Popüler kültürdeki yeri

2017 yılında TRT 1'de yayınlanmaya başlayan Payitaht: Abdülhamid dizisinde şehzadelik yılları Can Sipahi tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Musavver Nevsal-i Osmani (Osmanlı Türkçesi). Matbaa-i Hayriye-İstanbul-1325. 1325. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017.