Şehzade Kasım

Bu yazıda Şehzade Kasım'in günümüz toplumundaki önemini araştıracağız. Tarihteki öneminden modern dünya üzerindeki etkisine kadar Şehzade Kasım, akademisyenlerin, uzmanların ve sıradan insanların sürekli ilgisini çeken bir konu olmuştur. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz aracılığıyla Şehzade Kasım'in çeşitli yönlerini ve bunun toplumun, kültürün ve günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Ek olarak, Şehzade Kasım'i çevreleyen tartışmalara ve tartışmaların yanı sıra zaman içindeki evrimine de değineceğiz. Bu makale, mevcut bağlamda anlaşılmasını ve takdir edilmesini derinleştirmek için Şehzade Kasım'in eksiksiz ve dengeli bir görünümünü sunmayı amaçlamaktadır.

Şehzade Kasım
Şehzade Kasım'ın III. Murad Türbesi'nde bulunan kabri
Doğum1614
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm17 Şubat 1638
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
DefinIII. Murad Türbesi, Ayasofya Camii, İstanbul
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıI. Ahmed
AnnesiKösem Sultan
Diniİslâm

Şehzade Kasım (1614 - 17 Şubat 1638), I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma şehzadesi. 1623 yılında tahta çıkan ağabeyi IV. Murad ilk 27 Temmuz 1635'te Revan Seferi'ne çıkarken iki kardeşi Şehzade Bayezid ile Şehzade Süleyman’ı boğdurtmuştu. Şehzade Kâsım ise 1638'de Bağdat Seferi arefesinde boğduruldu.[1] Ayasofya Camii'nin avlusunda bulunan III. Murad türbesinde gömülüdür.[2]

Popüler kültürdeki yeri

Muhteşem Yüzyıl Kösem adlı tarihi-Türk dizisinde Doğaç Yıldız tarafından canlandırılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Tahta çıkamayan Osmanlı şehzadelerinin akıbeti". www.mutlakbutlan.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2015. 
  2. ^ Akbayar, Mehmed Süreyya. Yayına hazırlayan Nuri (1996). Sicill-i Osmanî. İstanbul: Kültür Bakanlığı. ss. 19-20. ISBN 975-333-039-1.