Ataksi-Telanjiektazi

Günümüz dünyasında Ataksi-Telanjiektazi, toplumun çeşitli alanlarındaki etkili yansımaları nedeniyle büyük önem kazanmış bir konu veya kişidir. Siyasi, sosyal, ekonomik veya kültürel düzeyde olsun, Ataksi-Telanjiektazi hem uzmanların hem de vatandaşların dikkatini çekerek etrafında yoğun bir tartışma yarattı. Etkisi küresel olarak yayılıyor ve dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen önemli değişikliklere neden oluyor. Ataksi-Telanjiektazi ilgi ve araştırma konusu olmayı sürdürürken, günümüzde önemini daha iyi anlamak için etkilerini ve sonuçlarını ayrıntılı olarak analiz etmek büyük önem taşımaktadır. Bu makalede, gerçek anlamına ve kapsamına ışık tutmak için Ataksi-Telanjiektazi olgusunu derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, evrimini ve geleceğe yönelik tahminlerini inceleyeceğiz.

Ataksi-Telanjiektazi, bu sendrom akıl anormalliği, serebellar ataksi veya koreoatetosis ve en çok konjonktivada görülen, fakat vücudun başka yerlerinde de belirebilen telanjiektaz'ları (kılcal damarların genişlemesi) kapsar. Genetik kalıtım muhtemelen otosomal resesiftir. Bu sendromda sık rastlanan başka bir semptom da hipogammaglobulinemi'dir.

Ataksi, kasların birbiriyle ilişkisiz çalışması sonucu istemli hareketlerin düzensiz seyretmesi hali, vücut hareketlerinde uyumsuzluk olarak tanımlanır.

Telanjiektazi, diğer adıyla "örümcek venler", küçük dilate kan damarlarıdır.[1] Deri veya müköz membranlara yakın oluşur ve 0.5 ila 1 mm arasında boyutlara ulaşabilir.[2] Bu dilate kan damarları vücudun her yerinde oluşabilir ancak yüzde, burunda, yanaklarda ve çenede sıklıkla görülür. Bacaklarda oluşması durumunda çoğunlukla üst bacakta, diz ekleminin üzerinde bulunur.

Bazı telanjiektaziler gelişimsel bozukluklardan kaynaklı olup, benign damarsal neoplazımları taklit edebilirler. Anormal arteriol, kapiller ve venül yığınlarından oluşurlar. Vasküler olduğu için, diaskopi uygulandığı zaman renginde ağarma gözlemlenir.

Kaynakça

  1. ^ "Dictionary". JAMA. 281 (9): 852. 3 Mart 1999. doi:10.1001/jama.281.9.852-jbk0303-6-1. ISSN 0098-7484. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  2. ^ Goldman, Mitchel P. (1995). Sclerotherapy : treatment of varicose and telangiectatic leg veins. 2nd ed. St. Louis: Mosby. ISBN 0-8151-4011-8. OCLC 31607380.