Flaş bellek (bilgisayar)

Bu yazımızda her yaştan ve her kesimden insanın ilgisini çeken Flaş bellek (bilgisayar)'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Zengin ve çeşitli bir tarihe sahip olan Flaş bellek (bilgisayar), toplumlarımızın ve kültürlerimizin oluşumunda çok önemli bir rol oynamıştır. Flaş bellek (bilgisayar)'in kadim köklerinden bugünkü önemine kadar üzerinde çalışılmaya ve üzerinde düşünülmeye değer bir konu olduğu kanıtlanmıştır. Bu sayfalarda Flaş bellek (bilgisayar)'in birçok yönünü ve çeşitli alanlardaki etkilerini inceleyeceğiz, böylece Flaş bellek (bilgisayar)'e eksiksiz ve zenginleştirici bir genel bakış sunacağız.

Bir USB Bellek Aygıtı. Soldaki yonga flaş bellek, sağdaki yonga ise mikrodenetleyicidir.

Flaş Bellek, kaynak gücü kesildiğinde bile sakladığı veriyi tutabilen ve elektronik olarak içeriği silinip, yeniden programlanabilen bellek türüdür. Flaş bellek teknolojisi çoğunlukla bellek kartlarında ve USB bellek aygıtlarında kullanılır. EEPROM türündeki belleklerin büyük miktardaki veri öbeklerinin programlanıp silinmesini sağlayan özel bir türüdür. "Elektriksel olarak programlanabilen sadece okunabilen bellek" olarak çevirebileceğimiz EEPROM'ların üzerindeki veriler elektriksel yolla değiştirilebilir. Sadece okunabilir bellek denilmesinin sebebi, bilgilerin kalıcı olmasından kaynaklanır. Klasik bellek yapılarından bilindiği üzere, flash bellekler de hücrelerden oluşur. Her hücrenin kendi transistörleri vardır. Bilgisayar ortamında bilgiler 0 ve 1'lerden oluşur. 0'lar düşük voltaj, 1'ler ise yüksek voltaj anlamına gelir. Veri yazılmak istendiği anda, transistörlerin voltaj seviyeleri değiştirilerek bilgiler yazılır, silinir, yenilenir.

Günümüzde birkaç çeşit Flash Bellek çeşidi bulunuyor. Bunların başlıcaları şöyledir:

  • CompactFlash
  • SD (Secure Digital)
  • MultimediaCard
  • Memory Stick
  • Smart Media

Farklı isimlerle anılmaktadır. Yaygın olarak USB hafıza ünitesi, USB bellek, USB çubuk ve flash disk olarak kullanılmaktadır. USB flaş belleklerde genel olarak USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 (USB Gen 1 olarak da geçmektedir.) ve USB 3.1 Gen 2 sürümlü USB standartları kullanılmaktadır.