Bu makale, son yıllarda pek çok kişinin dikkatini ve ilgisini çeken bir konu olan Kurgusal evren'i ele alacak. Kurgusal evren, kültür, siyaset ve ekonomi gibi farklı alanlardaki etkisi nedeniyle günümüz toplumunda önemli bir konu haline geldi. Bu makale boyunca Kurgusal evren ile ilgili farklı yönler incelenecek, nedenleri, sonuçları ve olası çözümleri analiz edilecektir. Kurgusal evren'in tarihsel evrimi ve çağdaş toplum üzerindeki etkisi incelenecektir. Aynı şekilde, genel ilgiyi çeken bu konu hakkında kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Kurgusal evren'e dair farklı bakış açıları ve yaklaşımlar sunulacaktır.
Kurgusal evren, gerçekte var olmayan, kurgusal öykülerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir evrendir. Edebiyat, film ve video oyunlarında sıkça kullanılan kurgusal evrenler kendine gerçek yaşamda da yer bulabilmektedir.
Kurgusal evren insanı adeta hayallere sürükler. Bu zaman insan kendini her şeyin mümkün olduğu, değişken olduğu, heyecanlarla dolu olduğu bir dünyada bulabilir.
Ottawa Üniversitesi profesörü José Lopez kurgusal evrenlerin teorik önermeleriyle bilimsel nanoteknoloji operasyonlarını ilişkilendirmiştir.[1] Son yıllarda kurgusal evrenlerin iş birliğiyle oluşturulmasını teşvik eden Orion's Arm, Galaxiki gibi bir sürü siteler ortaya çıkmıştır.
Amerikalı korku yazarı H.P. Lovecraft tarafından yaratılan Cthulhu Mitosu kurgusal evren ve bu evrende geçen tüm öykülerini kapsayan metinler bütününe verilen addır. Mitos adını bu öykülerde yer alan hayali Cthulhu varlığından alır.
Geliştirmiş kurgusal evren ve markası olan Yıldız Savaşları filmleri, kitaplar, televizyon dizileri, video oyunları ve çizgi romanlar gibi birçok farklı alanda yayınların ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Film serisinin ilki 25 Mayıs 1977'de yayınlanmış ve George Lucas tarafından tasarlanmış Yıldız Savaşları, öncelikle filmleriyle tanınmış, sonraki yıllarda çizgi roman, bilgisayar ve konsol oyunları, televizyon yapımları vb. dallarda ününü geliştirmiştir. Üçlemede tasvir edilen kurguya pek çok yenilik getiren bu yan ürünler, serinin takipçileri tarafından Genişletilmiş Evren adıyla bilinen kurgusal evrenin oluşmasına imkân sağlamıştır.
Yönetmenliğini Roland Emmerich'in yaptığı Yıldız Geçidi′de 1994 yapımı Stargate filminin kurgusal evrenidir. Bu kurgusal evren, 1997'deki ilk bölümü ile 2007'ye kadar başarıyla 10 sezon sürmüş Stargate SG-1 isimli televizyon dizisi ile devam etmiştir. Dizi o ana kadar yapılmış en uzun bilimkurgu dizisidir.