Kuzey Kutup Dairesi

Günümüzde Kuzey Kutup Dairesi dünya çapında pek çok insanın dikkatini çeken bir konudur. Kuzey Kutup Dairesi, toplum üzerindeki etkisinden kişisel düzeydeki yansımalarına kadar kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konu. Tarih boyunca Kuzey Kutup Dairesi, karışık görüşler ve karışık duygular yaratarak tartışma ve tartışmaların konusu olmuştur. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konuya kapsamlı bir bakış sağlamak amacıyla Kuzey Kutup Dairesi'in kökeninden bugünkü evrimine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz.

Kızıl çizgi ile gösterilmiş Kuzey Kutup Dairesi

Kuzey Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir. 66° 33′ 39″ enleminde Güney Yarımküre'deki karşıtı Güney Kutup Dairesi ile simetrik duran daire her yıl Dünya'nın eğiklik açısının değişmesinden dolayı (40.000 yılda ) 2 derece 15 dakika kuzeye kaymaktadır. Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında ise en azından 24 saatlik gündüz yaşanır.

Dairenin geçtiği ülkeler

Bu ülkeler dışında İzlanda da Kuzey Kutup Dairesi üzerinde toprak sahibidir; fakat toplam yüzölçümleri 1 kilometrekareyi geçmemekte olup adaların hiçbiri meskûn değildir. Bununla birlikte Dünya genelinde Kuzey Kutup Dairesi'nin üzerinde nüfus oldukça azdır. Dairenin kuzeyinde kurulmuş en önemli şehirler Rusya'da Murmansk (nüfus: 325.100), Norilsk (nüfus: 135.000) ve Vorkuta (nüfus: 85.000); Norveç'te Tromsø (nüfus: 62.000); Finlandiya'da Rovaniemi'dir (nüfus: 58.000).

Halklar

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar