Bu yazımızda Bağdatlı Rûhî konusunu kapsamlı ve detaylı bir bakış açısıyla inceleyeceğiz. Tarihsel kökeninden bugünkü önemine kadar her şeyi ele alarak farklı yönlerini analiz edeceğiz. Ayrıca Bağdatlı Rûhî etrafında var olan çeşitli görüş ve yaklaşımların yanı sıra toplumun farklı alanlarına olan etkisini de inceleyeceğiz. Makale boyunca anlamını, sonuçlarını ve insanların yaşamlarındaki rolünü inceleyeceğiz. Eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyon sunmak için, alanında güvenilir kaynaklar ve uzmanlar tarafından desteklenen, derin ve düşünceli bir analize kendimizi kaptıracağız.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mayıs 2012) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bağdatlı Ruhî (ö. 1605), Türk Divan edebiyatı şairi. Terkib-i Bend'i ile ünlüdür.
Bağdat doğumlu olduğu bilinen şairin doğum tarihi bilinmemektedir. Bağdat doğumlu olduğu için Bağdatlı Ruhî olarak anılmıştır. Gerçek ismi Osman'dır. Babası Osmanlı ordusunda bir askerdi, kendisi de sipahi olmuştur. Dönemin önemli, ünlü isimleriyle arkadaşlık kurmuştur. Çeşitli savaşlara katılmıştır. Eleştirel tarzı ve yalın üslubu ile ünlenmiştir. Toplumun sorunlarına ilişkin yazmayı tercih etmiştir. 1605 yılında Şam'da öldüğü bilinmektedir.
Bağdatlı Ruhi'nin en çok etkilendiği şair hiç kuşkusuz Fuzûlî'dir, Fuzûlî'nin oğlu Fazlı ile de arkadaşlık kurmuştur. Revaçta olan aşk, kahramanlık gibi konular üzerine yazmaktansa yaşadığı bölgelerin idari sistemlerinin meseleleri, toplumun sorunlu ve eksik noktaları, yanlış din anlayışı gibi konularda, eleştirel bir stilde yazmıştır.
Hiç kuşkusuz Bağdatlı Ruhi'nin en önemli eseri Terkib-i Bend isimli manzumesidir. 17 bentlik bu manzumeye Şeyh Galip, Ziya Paşa gibi bazı edebiyatçılar nazireler yazmıştır.