Bu yazıda Dominyon'in çağdaş toplum üzerindeki etkisini araştıracağız. Dominyon, çelişkili görüşlere ve hararetli tartışmalara yol açan çok sayıda çalışma ve tartışmanın konusu olmuştur. Dominyon kurulduğu günden bu yana çeşitli alanlardan araştırmacıların, akademisyenlerin ve profesyonellerin dikkatini çekerek evrensel bir ilgi konusu haline geldi. Etkisini tam olarak anlayabilmek için kökenlerini, gelişimini ve günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki yansımalarını inceleyeceğiz. Aynı şekilde toplumun Dominyon'e yönelik algı ve tutumlarının yanı sıra kültürel, ekonomik ve politik alandaki etkisini de analiz edeceğiz. Bu kapsamlı analiz aracılığıyla, günümüzde analiz ve yansıma konusu olmaya devam eden bir konuya ışık tutmayı amaçlıyoruz.
Siyaset serisinin bir parçası |
Hükûmet biçimleri |
---|
Hükûmet biçimleri listesi Yönetim biçimlerine göre ülkeler listesi |
Dominyon, eskiden Britanya İmparatorluğu’na bağlı ama büyük ölçüde özerk olan ülkeleri tanımlamak için kullanılan bir terimdi; bu ülkeler, bir dönem topluca Britanya Milletler Topluluğu (British Commonwealth of Nations) olarak adlandırılıyordu.[1][2] Başlangıçta koloni olan bu ülkeler, 19. yüzyılın sonlarından 1930’lara kadar olan süreçte, farklı oranlarda artan bir özerklik kazandılar. İmparatorluğun izleri bazı dominyonlarda 20. yüzyılın sonlarına dek varlığını sürdürdü. 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Britanya İmparatorluğu, modern Milletler Topluluğu (Commonwealth of Nations) biçimine evrildi. Bu dönüşüm 1949’da resmiyet kazandı ve bu noktadan sonra, eski dominyonlar genellikle “Eski Milletler Topluluğu” (Old Commonwealth) olarak anılmaya başlandı.[3] Bu süreçte dominyonlar ya birer Commonwealth cumhuriyetleri olarak ya da Commonwealth bölgesi olarak bağımsız devlet statüsü kazandılar.
Bu devletler (Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika Birliği, İrlanda ve Newfoundland) yasal açıdan özerk olmakla ve dış işlerinin yönetimini kendileri üstlenmekle birlikte Büyük Britanya imparatorunu hükümdar olarak kabul ediyorlardı. Dominyon teriminin yerine 1947'den sonra "İngiliz Milletler Topluluğu üyesi" terimi kullanılmaya başlandı.
![]() | Avrupa tarihi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |