Günümüz dünyasında Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri hala birçok kişinin ilgisini çeken bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri, çağdaş toplumda önemli bir konu haline geldi. Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ister bir kişi, ister tarihi bir olay, ister güncel bir olgu olsun, hayatımıza olan etkisi küçümsenemez. Bu makalede, Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'in farklı yönlerini derinlemesine inceleyeceğiz, önemini, sonuçlarını ve çeşitli alanlardaki etkisini analiz edeceğiz. Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri, başlangıcından şu anki durumuna kadar toplum üzerinde silinmez bir iz bırakmıştır ve çevremizdeki dünyayı daha iyi anlayabilmek için ulaştığı alanı anlamak önemlidir.
Yaşayıp gördüklerim ve duyduklarım
Makale serilerinden |
Her yıl 16 Ağustos tarihinde başlayan Anadolu ve Dünyanın her yerinden gelen Alevi-Bektaşi İnancına bağlı insanların katıldığı, Nevşehir'in Hacı Bektaş İlçesinde bulunan Hünkar Hacı Bektaş-i Veli Dergahında başlayan anma etkinliğidir.
Alevilerin sorunları için ilk kıpırdanma 1963 yılında Ankara’da Av. Celalettin Ulusoy, Av. Cemal Özbey ve arkadaşlarının kurduğu Hacıbektaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile başladı. 1964 yılındaki müze olarak açılış törenlerini bu dernek düzenledi. Bu töreni, gelenek haline getirerek her yıl düzenleme kararı alınınca, 1965'teki törenleri düzenlemek için, Ankara’daki derneğe rakip olarak, Hacıbektaş ilçesinde, Hacıbektaş Belediye Başkanı liderliğinde 1964 yılında Hacıbektaş Turizm Derneği’ni kurdular. Bu derneğin, 1973 yılında Ankara’da şubesi açıldı. 1963’te Ankara’da kurulan dernek 6-7 yıl sonra kendini feshetti. Diğer dernek ve şubesini de, 1980’deki 12 Eylül askeri darbesi kapattı. 16 Ağustos 1964 tarihinde yapılan ilk törene Kayseri’deki Doğu Menzil Komutanı Faruk Güventürk de katılmıştı. Av Celalettin Ulusoy’un, “Atatürk zamanında kapatılan dergâh ve türbe müze olarak açılıyor” gibi bir sözünü bile Atatürk Devrimlerine hakaret kabul eden Faruk Güventürk, mikrofonu Celalettin Ulusoy’un elinden kaparak, Atatürk’ün kapattığını kimse açamaz” gibi sözler ederek törenleri terk etmiştir. 28 yıl sonra 16 Ağustos 1992 ölmüş olan bu paşa yine de şanslıymış; biraz daha yaşasaydı, sahte diplomayla yedek subay olan bir politikacının, Kuvvet Komutanlarını ve Genel Kurmay Başkanını hem de terör örgütü başı diye hapsettiğini görecekti. 16 Ağustos Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri, çoğunlukla Hacıbektaş Belediyesi ile dernekler birlikte düzenlediler. Sıkıyönetim olduğu yıllarda Nevşehir Valiliği ile Belediye arasında sen yapacaksın- ben yapacağım kavgası oldu. Son yıllarda ise Kültür Bakanlığı, hepiniz çekilin ben düzenleyim kavgasını veriyor.
![]() | Alevilik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |