II. Thutmose

Bugünkü yazımızda II. Thutmose'in heyecan verici dünyasına gireceğiz. II. Thutmose'in tarihçesinden, günümüz toplumu üzerindeki etkilerinden, II. Thutmose ile ilgili teknolojik gelişmelerden ya da ilgili başka herhangi bir husustan bahsediyor olsak da, bu konu şüphesiz genel ilgi alanıdır. Bu nedenle sonraki satırlarda II. Thutmose'in kökenlerini, gelişimini ve bugün oynadığı rolü derinlemesine inceleyeceğiz. Ayrıca bu konuda bütünsel ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla II. Thutmose ile ilgili farklı bakış açılarını ve görüşleri araştıracağız. II. Thutmose hakkında bilgilendirici bir yolculuğa kendinizi kaptırmaya hazır olun!

II. Thutmose'nin mumyası
Kadın Firavun Hatşepsut'un tapınağının içerisinde yer alan dikilitaş üzerine saz ver arı sembollerinden sonra II. Tuthmosis adının hiyeroglif yazısı, Luksor.

II. Thutmose (Thutmosis veya II. Tuthmosis veya anlamlı Thoth), Mısır'ın on sekizinci hanedanının dördüncü firavunu.

II. Thutmose bazı küçük anıtlar ve başlatılan en azından iki küçük kampanyayı inşa etmiştir. Onun hükümdarlığı, MÖ 1493'ten MÖ 1479'a kadar olmuştur. II. Thutmose'un vücudu, Deir'de ölümle ilgili Hatşepsut tapınağının yukarısında köprülü demiryolu Bahri zulasında bulunmuştur. Bugün Kahire'de Mısır müzesinde görülebilir.

Kaynakça

  • Cimmino, Franco - Dizionario delle dinastie faraoniche - Bompiani, Milano 2003 - ISBN 88-452-5531-X
  • Gardiner, Alan - La civiltà egizia - Oxford University Press 1961 (Einaudi, Torino 1997) - ISBN 88-06-13913-4
  • Hayes, W.C. - Egitto: la politica interna da Thutmosis I alla morte di Amenophis III - Il Medio Oriente e l'Area Egea 1800 - 1380 a.C. circa II, 1 - Cambridge University 1973 (Il Saggiatore, Milano 1975)
  • Wilson, John A. - Egitto - I Propilei volume I -Monaco di Baviera 1961 (Arnoldo Mondadori, Milano 1967)