Seth-Peribsen

Seth-Peribsen tarih boyunca tartışma ve yansıma konusu olmuş bir konudur. Bu konu, ortaya çıkışından günümüze kadar uzmanların ve hayranların ilgisini çekmiş, çeşitli alanlarda tartışmalara yol açmıştır. Yıllar geçtikçe Seth-Peribsen'in hem algısı hem de toplum üzerindeki etkisi açısından önemli değişiklikler yaşandı. Bu makalede, Seth-Peribsen ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini ve günümüzdeki önemini analiz edeceğiz. Ayrıca kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla bu konuya ilişkin ele alınan farklı bakış açıları ve yaklaşımları da inceleyeceğiz.

Peribsen'in granodiyorit mezar steli, şimdi British Museum'da sergileniyor.

Seth-Peribsen (Ash-Peribsen, Peribsen ve Perabsen olarak da bilinir), İkinci Hanedan (2890 – 2686 M.Ö) döneminde hüküm süren erken bir Mısır hükümdarının (firavun) serekh adıdır.[1] Bu hanedan içindeki kronolojik konumu bilinmemektedir ve ondan önce ve sonra kimin hüküm sürdüğü tartışmalıdır. Saltanatının süresi de bilinmemektedir.[2]

Peribsen adı olağandışıdır, çünkü Horus değil Set onun koruyucu tanrısıydı. Bu durum, kralın şahin şeklindeki tanrı Horus'u kraliyet hamisi olarak seçmesine ilişkin Mısır geleneğine aykırıdır.

Peribsen'in mezarı 1898'de Abydos'ta keşfedildi. İyi korunmuştu ve daha sonraki hanedan dönemlerinde yapılan restorasyonun izlerini taşıyordu.

Kaynakça

  1. ^ Kathryn A. Bard: The Emergence of the Egyptian State, page 86, in: Ian Shaw (editor): The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press (2000), 0-19-815034-2.
  2. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, 3-491-96053-3, p. 195.