Altından Geçme

Altından Geçme dünyasında, bunların toplum üzerindeki önemi ve etkisi etrafında dönen çok çeşitli konular, tartışmalar ve görüşler vardır. Uzun bir süredir Altından Geçme, hem akademik alanda hem de kamuoyunda sonsuz araştırma, analiz ve düşünceye yol açarak ilgi ve tartışma konusu olmuştur. Etkisi siyasetten ekonomiye, kültürden teknolojiye kadar çeşitli alanlara uzanıyor ve her biri Altından Geçme'in günlük hayatımızdaki anlamı ve önemi konusunda benzersiz bir bakış açısı getiriyor. Bu makalede, karmaşıklığının ve yaşamlarımız üzerindeki etkisinin panoramik bir görünümünü sunmak amacıyla Altından Geçme'in farklı yönlerini ve çağdaş toplum üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Altından Geçme
Altından geçme
Türkiye üzerinde Altından Geçme
Altından Geçme
Altından Geçme
Türkiye'deki konumu
KonumTarsus, Mersin
BölgeAkdeniz Bölgesi
Koordinatlar36°55′59″K 34°54′39″D / 36.93306°K 34.91083°D / 36.93306; 34.91083
Tarihçe
Kültür(ler)Roma, Bizans
Sit ayrıntıları
MülkiyetKültür ve Turizm Bakanlığı

Altından Geçme, Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir Roma-Bizans dönemi örenidir. Kent merkezinde yer alan bu ören duvarın güvenliksiz görünümü sebebiyle halk arasında "Altından Geçme" olarak bilinmektedir.

Yerleşim

Ören Tarsus'u doğu-batı yönünde kateden caddenin kuzeyinde ve 36°55′K 34°54′D / 36.917°K 34.900°D / 36.917; 34.900 koordinatlarinda yer alır. Eski Tarsus evlerinin doğusunda ve Tarsus'un tarihi öneme sahip dini yerlerinin kuzeyindedir.

Tarihi

Altından geçme 2. veya 3. yüzyılda inşa edilmiş bir Roma hamamıdır. Bizans döneminde de kullanılmaya devam edilmiş, ancak 6. yüzyılda depremler sırasında büyük ölçüde yıkılmıştır. Hamamın az hasar görmüş olan doğu kısmı elden geçirilmiş ve bir Bizans cam üretim tesisi olarak hizmete verilmiştir.[1]

Teknik ayrıntılar

Yapıda moloz taş ve Horasan çimentosu kullanılmıştır. Hamam suyu o tarihte Tarsus içinden akmakta olan Berdan Irmağından temin edilmiştir. Ne var ki her yıl taşkınlara sebep olan ırmağın yatağı Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından kentin doğusuna alınınca su kaynağı da hamamdan uzaklaşmıştir. Çok sonraları kente yeni yollar yapılırken, güney duvar içinden de 4 metre genişliğinde bir yol geçirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Tarsus Kaymakamlığı". 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020.