Bugünkü yazımızda Kırkkaşık Bedesteni hakkında konuşacağız. Bu, tarih boyunca birçok insanın ilgisini çeken ve günümüzde de tartışma yaratmaya devam eden bir konudur. Kırkkaşık Bedesteni, kökeninden günümüz toplumundaki etkilerine kadar farklı alanlardaki uzmanların inceleme ve düşünme nesnesi olmuştur. Bu yazı boyunca Kırkkaşık Bedesteni'in günlük yaşam üzerindeki etkilerinden popüler kültür üzerindeki etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Hiç şüphe yok ki, Kırkkaşık Bedesteni dikkatimizi ve üzerinde düşünmeyi hak eden büyüleyici bir konudur.
Kırkkaşık Bedesteni, Mersin İli'nin,Tarsus ilçesinde yer alan bir bedestendir.
Bedesten Tarsus'ta genellikle tarihi binaların bulunduğu Cami'i Nur mahallesinde ve 36°54′55″K 34°53′50″D / 36.91528°K 34.89722°D koordinatlarındadır. Tarsus Ulu Cami'nin batısında ve Bilal'i Habeşi Mescidi'nin kuzeyindedir.
Bedesten 1579 tarihinde Ramazanoğu III. İbrahim (görev dönemi 1569-1589) tarafından yaptırılmıştır. Ramazanoğlu Beyliği her ne kadar I. Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmışsa da 16. yüzyıl boyunca yarı bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. İbrahim Bey bedesteni komşusu Tarsus Ulu Camisine gelir temin etmek için yaptırmıştır. Çeşitli tarihlerde restore edilen bedesten 1961 restorasyonu sonrasında kullanıma açılmıştır.
Bedesten oturum alanı 600 metrekaredir. 18 adet dükkânı vardır. Hâlen bu dükkânlarda turistik eşya ve gıda satılmaktadır. Bina doğu batı aksında dikdörtgen planlı olup 5 adet kubbesi vardır. Bina dış yüzeyi lotus figürleri ile süslenmiştir. Halk arasında bu figürler kaşığa benzetildiği için bedesten kırkkaşık olarak adlandırılmaktadır.[1]