Atatürk Parkı (Mersin) alanında, toplumun çeşitli yönleri üzerindeki etkisinin anlaşılmasına yönelik artan bir ilgi vardır. Atatürk Parkı (Mersin), ekonomi üzerindeki etkisinden sağlık ve refah üzerindeki etkilerine kadar günlük yaşamımızda çok önemli bir rol oynuyor. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte, Atatürk Parkı (Mersin)'i anlamanın ve analiz etmenin önemi giderek daha önemli hale geliyor. Bu makalede, Atatürk Parkı (Mersin)'e ilişkin farklı bakış açılarını ve yaklaşımları, kökeninden gelecekteki etkilerine kadar her şeyi kapsayacak şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca bu çeşitli ve karmaşık konuya ışık tutmak amacıyla son araştırmaları ve alandaki uzmanların görüşlerini de inceleyeceğiz.
Atatürk Parkı Mersin merkezde liman boyunca uzanan parktır.
Mersin sahili kuzey doğu-güney batı yönünde uzanır. Parkın bu boyuttaki uzunluğu 1200 metre olup toplam yüzölçümü 184772 metrekaredir.[1] Kuzeyinde İsmet İnönü bulvarı, doğusunda Liman yönetim binaları ve batısında da balıkçı barınağı vardır. Kıyı güneyde olup, park merkezi 36°47′45″K 34°37′46″D / 36.79583°K 34.62944°D koordinatlarındadır.[2]
Mersin limanı yapılmadan önce Akdeniz kıyısı kent ile bitişikti. Ancak 1950 li yıllarda liman yapılırken, deniz dibinin taranması sonucunda ortaya çıkan malzeme kentin güneyine serilmiş ve bu suretle Atatürk Parkı oluşturulmuştu. Bir dönem park Mersin'in kültür ve eğlence mekanı olarak kullanılmış, festivaller parkta yapılmış ve bir dönem parka giriş için bilet alma zorunluluğu getirilmişti. Ancak daha sonra belediye parka girişi serbest bırakmıştı. Ne var ki, kent yerleşim yerlerinin batıya kayması ve 2011 yılında 5 kilometre kadar batıda daha modern kültür ve eğlence yerlerinin bulunduğu Mersin Marina'nın faaliyete geçmesi sonunda park eski cazibesini kaybetmiştir.
Park yürüyüş sevenlere deniz kenarında uzun bir yürüyüş parkuru sağlamaktadır. Daha iç kısımlarda çiçek tarhları vardır. En merkezi yerde Refah Şehitleri Anıtı yer almaktadır. Bu anıtın bir yüzünde Refah Faciasına, diğer yüzünde Ertuğrul Faciasına ilişkin yazıtlar vardır. Üçüncü yüzde ise Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'ın mesajı yer alır.
2008 yılında parkın doğu kesiminde Mersin Kongre ve Sergi Sarayı yapılarak hizmete sokulmuştur. Bir yapay göl ve üç büyük kongre salonundan oluşan kompleksin yüzölçümü 3160 metrekaredir. Bu kompleksin batısında ise 2000 kişilik bir açık hava tiyatrosu yer alır.[3]