Piyaziye

Bu makalede toplumun çeşitli alanlarında ilgi uyandıran konuyla ilgili bir konu olan Piyaziye konusunu ele alacağız. Piyaziye, etkisi ve nüfuzu günlük hayatımızın her alanına yayıldığı için farklı bağlamlarda tartışma ve yansımaları ateşleyen bir konudur. Bu doğrultuda, kökeni ve geçmişinden bugünkü önemine kadar Piyaziye ile ilgili farklı yönleri analiz edeceğiz. Ayrıca, bunun olası sonuçları ve sonuçlarının yanı sıra konuyla ilgili farklı pozisyon ve görüşleri de inceleyeceğiz. Hiç şüphesiz Piyaziye kimseyi kayıtsız bırakmayacak, geniş ve eleştirel bir bakış açısıyla ele alınmayı hak eden bir konudur.

Piyaziye
Alternatif isimFırında soğan dolması
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiEdirne
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TipiDolma
Ana malzemelerSoğan, koyun veya kuzu eti, kıyma, pirinç, limon suyu, tuz, karabiber, sıvı yağ

Piyaziye, 15. ve 16. yüzyıldan bu yana yapılan Osmanlı mutfağına özgü soğan dolmasıdır.[1][2] Soğan, Farsçapiyāz (پیاز) demektir. Piyaziye Edirne'nin geleneksel mutfağında yer alır ve fırın yemeği olarak hazırlanır.[3] Piyaz ayrıca bir çeşit meze adıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Edirne Yöresel Mutfağından Piyaziye (Soğan Dolması)". www.turkascihaberleri.com. 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 
  2. ^ Şirvânî, Muhammed bin Mahmûd-ı; Argunşah, Mustafa (2005). 15. yüzyıl Osmanlı mutfağı. Gökkubbe. ISBN 978-975-6223-84-0. 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Piyaziye – Trakya Gezi". 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021.